Annikas BarnOmsorg AB

 

 

  Ett privat familjedaghem (pedagogisk omsorg) i Jakobsberg

 

Nyheter 2020-02-15

 

 

I veckan påbörjades vårt projekt om matematik. Vi kommer att lyfta allt från simpel räkning till att uppmärksamma all vardagsmatematik som vi faktiskt håller på med. Syftet med projektet är att vidga kunskaperna inom området och börja tänka mer matematiskt. I veckan har vi fokuserat på geometriska former. Vilka former har vi runtomkring oss? Med matematik-glasögonen på, kunde barnen se hur nopper-lådan var full av trianglar, kvadrater och rektanglar. För att fokusera ännu mer på former så har vi spelat olika spel som rör temat, för att enkelt kunna väva in lärandet i leken. Paketspelet handlar om att man har 6 paket i olika former och på bordet häller man ut kort med bilder på, som sedan ska paras ihop med det paket som har samma form. Med hjälp av bilderna blir det lättare för barnen att associera formerna med saker de känner till. Då det finns många bilder som ska paras ihop blir det väldigt mycket upprepning, vilket underlättar för minnesträningen.

I veckan var vi på biblioteket och läste böcker och kikade in på konsthallen. På vägen tillbaka stannade vi till vid en vattenpöl som såg lite tokig ut… vattnet var helt grönt! Barnen funderade på vad som kunde gjort vattnet grönt och idéerna for iväg. Kan vattnet vara giftigt? Är det en drake som blöder från svansen? Kanske ett slime-monster?

Den gångna veckan har bjudit på blöta dagar men även soliga. Ute på Järvafältet sken solen och barnen lufsade runt i skogssnåren. Spännande blev det när vi upptäckte att de sågat ner flera träd och kapat grenarna som de lagt på hög bredvid vägen. En stor mur av grankvistar och andra grenar följde vägen en bit och just där luktade det extra mycket skog. Vad ska de göra med alla träden de sågat ned? Vi tror att de kanske ska ta med träden till fabriken som gör om träden till papper. Längre fram på vägen märkte barnen att de använt några av träden till att bygga nytt staket vid skogskanten. Staketet är nog till kossorna, tänkte barnen. Turen runt Järvafältet sträckte sig nästan till imponerande 4 km långt (!!!). När vi kom i mål väntade lunchen med de nybakade brödet som några barn bakat i veckan.

Vi har firat alla hjärtans dag på förskolan genom att vara extra snälla och varsamma mot varandra och berättat hur man är en bra kompis. Barnen har pysslat egna kort och teckningar. Till lunch blev det tända ljus och romantisk musik som hördes i bakgrunden medans vi satt och åt och små pratade.